czwartek, lipca 15, 2004

Polędwica z boczkiem

  • polędwiczki wieprzowe
  • boczek w plasterkach
  • ser żółty
  • tymianek, sól, pieprz
  • cebula
Polędwiczki pokroić w podłużne plastry, można ciut rozpłaszczyć. Posypać tymiankiem i pieprzem, w każdy plaster zawinąć kawałek sera (w kawałku lub tarty). Roladkę owinąć cienkim plastrem boczku, spiąć mocno wykałaczką, żeby się nie rozlazło i ser w całości nie wypłynął. Podsmażyć na patelni pokrojoną cebulę i roladki (boczek powinien być chrupki, a ser roztopiony; trzeba uważać, żeby polędwica nie była w środku surowa).

Pyry z gzikiem, czyli welcome to Poznań

Można przygotować mając dwie lewe ręce, z czego jedną przywiązaną na plecach.
  • gotowane ziemniaki
  • twaróg śmietankowy
  • cebulka ze szczypiorkiem (lub sam szczypiorek)
  • śmietana
  • pieprz, sól
  • ew. jajka
Twaróg rozmieszać ze śmietaną, dodać pokroją drobno cebulę i szczypiorek, doprawić. Powinna wyjść masa o konsystencji gęstej paćki. Ziemniaki po poznańsku udeptać (z odrobiną masła lub mleka), z ewentualnego jajka wykonać sadzone. Potrawa składa się z części ziemniaków (pyr), masy twarogowej (gziku) i jajeczka. A ja idę do domu jeść ;-)

Polędwica w fasoli

  • 2-3 polędwiczki wieprzowe
  • 2 duże cebule (lub 10 szalotek)
  • fasola czerwona (1 puszka albo 30 deka namoczonej i ugotowanej)
  • śmietana 12-18%
  • pieprz, sól
Polędwiczki pokroić w podłużne paski, cebulę posiekać w półplasterki. Na oliwie podsmażyć cebulę, dodać mięso, popieprzyć, usmażyć ze wszystkich stron, dołożyć fasolę (jeśli z puszki, to z zalewą, jeśli gotowaną - to z wodą, w której się gotowała), odrobinę posolić. Dusić tak z 20-25 minut pod przykryciem. Dodać śmietanę (najlepiej rozmieszać trochę gorącego sosu, potem wlać do całości).

środa, lipca 14, 2004

Rosół meksykański

Przepis pochodzi z przeładnej książki "Jedno smaczne dane", Readers Digest.
  • 2 zielone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • pół kilo piersi z kurczaka
  • rosół
  • 1 duża cebula
  • kukurydza (puszka lub mrożona)
  • 2 płaskie łyżeczki kminku, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżku świeżej kolendry, sól, pieprz
  • szczypiorek (i ew. awokado)
Papryczki, czosnek i cebulę zmiksować z wodą (można posiekać, ale papryczki są diabelskie i robią krzywdę w palce). Pokrojonego kurczaka zalać gorącym rosołem, dodać cebulę, papryczki, czosnek i przyprawy (oprócz kolendry). Gotować przez kwadrans. Dodać kukurydzę i kolendrę. Posypać szczypiorkiem i awokado (ja sobie awokado darowałam, jakoś mi nie gra).

Sernik na zimno (jak to tata robi)

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • kostka masła
  • dwa serki homowiadomo waniliowe
  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny
Żółtka utrzeć białości z cukrem pudru, dodać bardzo miekkie masło i utrzeć. Dodać serki, wymieszać. W gorącym mleku (ok. 70 st. C) rozpuścić żelatynę. Kiedy się już całkiem rozpuści, wystudzić i wlać do masy (jeśli się wleje za ciepłe, zrobią się paskudne grudki. Podobnie się dzieje, jeśli masło i jajka były zimne). Wlać do formy, można kolorować sokiem z buraków lub syropem. Kiedy zastygnie, na wierzch zwykle wylać galaretki. Można dorzucić owoce.

Chili Con Carne

Tu Was mam ;-)
  • pół kilo mielonego mięsa wołowego
  • puszka fasoli czerwonej (lub namoczona fasola sucha)
  • puszka fasoli białej (jak wyżej)
  • puszka groszku zielonego
  • puszka kukurydzy
  • puszka/słoik przecieru pomidorowego (nie ketchup czy koncentrat; najlepszy jest przecier domowy, dosyć gęsty) lub 60 dkg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych na małe kawałki (lub zmiksowanych)
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw Kotanyi "Chili" (jeśli nie ma, można zastąpić zwykłym chili, odrobiną kminku, pieprzem Cayenne, pieprzem czarnym -- ma trochę inny smak
Na oleju usmażyć pokrojone w krążki cebule. Włożyć mięso, posypać pokrojonym czosnkiem, przyprawić przyprawą Kotanyi (na "ostro" wrzucam całą torebkę przyprawy), pieprzami i solą. Smażyć mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Wrzucić nie osączone z zalewy fasolki, groszek, pomidory (lub przecier) i kukurydzę. Wymieszać dokładnie. Na małym ogniu dusić (najlepiej pod przykrywką) tak z 30 minut, co jakiś czas mieszając. Najlepiej robić to na duzej teflonowej lub żeliwnej patelni, ale takiej, do której nie przywiera. Przypalone jest bardzo niedobre. Chili powinno mieć konsystencję gęstego sosu.

Roladki z kurczaka z tymiankiem

  • 2-3 piersi z kurczaka (1 na osobę)
  • 2-3 ząbki czosnku, tymianek (najlepiej świeży), pieprz
  • starty żółty ser, dobrze topliwy
  • szynka w plasterkach
  • 8-10 szalotek lub jedna duża cebula
  • rosół (kostkowy lub z kurczaka)
  • sok z 1 cytryny plus plasterki do dekoracji
  • 1 szklanka białego wina
  • opakowanie śmietany (kwaśnej, 12-18%)
Piersi pokroić w plastry (wąskie, długie kawałki), rozbić. Posolić, popieprzyć i natrzeć roztartymi ząbkami czosnku i posypać tymiankiem (dużo tymianku). Po jednej stronie posypać startym żółtym serem. Na wierzch położyć plasterek szynki (szerokości plastra), zwinąć w roladkę (przebić wykałaczką, żeby się nie rozlazło). Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę (lub szalotki [1]), potem na tym obsmażyć ze wszystkich stron roladki. Zalać gorącym rosołem (ilość odpowiednia do ilości mięsa, musi zakryć wszystkie roladki), gotować tak z 20-25 minut. Dodać sok ze świeżo wyciśnietej cytryny i szklankę białego wina. Sprytnie wyciągnąć roladki do innego naczynia albo sos przelać na patelnię. Do sosu dodać śmietanę - najlepiej odlać trochę sosu i zmieszać najpierw ze śmietaną i dopiero wlać do garnka (mogą się zrobić farfocle). Jeśli sos ma być bardzo gładki, można przetrzeć przed dodaniem śmietany przez sitko (inaczej są grudki z mięsa, sera i cebuli). W przypadku robienia jedzonka na raty, śmietanę dodać ostatniego dnia bezpośrednio przed zjedzeniem. Bardzo zacne z ryżem i białym winem. Dodatkowa cytryna też nie zaszkodzi. [1] Szalotki fajne, ale kiepsko się obiera, a różnicy w smaku wielkiej nie ma w stosunku do zwykłej cebuli.

Sałatka żółto-zielona

  • żółty ser pokrojony w kostkę
  • dwa gotowane na twardo jajka pokrojone w sporą kostkę
  • zielony ogórek - w grubsze półplasterki
  • cebula - w ćwierćplasterki :->
  • mała zielona papryka - w paseczki
  • groszek konserwowy
  • tuńczyk w oliwie (opcjonalnie)
Do tego sos z łyżki kwaśnej śmietany i trzech łyżek majonezu z odrobiną oliwy (jeśli bez tuńczyka), czosnku i pieprzu. Można dosolić.

Zupa cebulowa

Dzisiaj jest bardzo ciężki dzień ;-)
  • 2-3 duże cebule
  • rosół (z kostki warzywnej lub z kuraka)
  • starty ser żółty
  • grzanki
  • bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz
  • ew. kieliszek białego wina
Podsmażyć na złoto cienko pokrojoną w krążki cebulę. Dodać dużo tymianku (świeżego najlepiej), pieprzu, odrobinkę soli, bazylii i oregano. Zalać litrem rosołu (może być z kostki, ale lepszy "naturalny") i gotować na małym ogniu jakieś 30 minut. Wlać wino (opcjonalnie). Posypać startym serem żółtym, wstawić na 5 minut do gorącego piekarnika. Posypać grzankami. Dużo grzanek i dużo sera.

Ciasto miętowe od Phonera

  • 300 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 torebek mięty suszonej
  • 1,5 szklanki jabłek
  • 1,5 tabliczki czekolady
Zmiksować: margarynę, cukier, cukier waniliowy, dodawać po 1 jajku i dalej miksować. Następnie dodać: mąkę, proszek do pieczenia oraz miętę - oczywiście rozerwać torebki :) i ciągle miksować. Wbrew przypuszczeniom paprochy miętowe nie przeszkadzają - ciasto wychodzi ciemne, typu keks. Zetrzeć jabłka (nie za dużo, bo przez to chyba zakalec wychodzi). Czekoladę połamać (czekolada raczej mniej gorzka). Wymieszać to wszystko łyżką. Piec około godziny w gorącym piekarniku. Polać polewą: 0,5 kostki margaryny, 0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao. Gotować, aż wyjdzie ładna polewa.

poniedziałek, lipca 12, 2004

Spaghetti z tuńczykiem (od Chrisa)

Na 4 osoby:
  • paczka makaronu "penne"
  • pomidory (2 puszki lub surowych 1 kg)
  • dwie puszki tuńczyka w oleju
  • 3-4 papryki (np. 2 zółte, 2 zielone)
  • 2-3 cebule
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, chilli, oregano, ziola prowansalskie, tymianek, bazylia (nielubiane skreslic)
  • oliwa
  • parmezan
Makaron ugotować w dużej ilości posolonej wody z łyżka oleju (al dente). W czasie gotowania makaronu robimy sos. Na głębokiej patelni szklimy w oleju drobno pokrajaną cebulę, czosnek i paprykę. W tym czasie obieramy ze skórki pomidory i też drobno kroimy. Dodajemy do cebulki z papryką. Dusimy kilka minut, ale bez przykrycia, żeby nadmiar wody wyparował. Dodajemy odsączonego z oliwy tuńczyka. Solimy, pieprzymy - doprawiamy do smaku. Znów trochę dusimy, a jak się makaron ugotuje, to go odcedzamy, przelewamy zimna woda, odsączamy i łączymy z sosem. Potem już pozostaje tylko posypać parmezanem.

Zapiekanka brokułowa

Proporcji nie ma, zależy od wielkości naczynia. Warstwami:
  • ugotowane ziemniaki w plasterkach
  • lekko obgotowane brokuły
  • posypać serem typu ementaler
  • kawałki podsmażonego kurczaka z cebulką (w wersji bez mięsa - bez kurczaka)
  • świeża cebulka ze szczypiorkiem drobno pokrojona
  • pomidorki w plasterkach
  • ugotowane ziemniaki w plasterkach
Ziemniaki i brokuły były posolone trochę do gotowania, kurczak posypany tymiankiem w trakcie smażenia. Całość nie wymagała jakichś specjalnych przypraw, acz można sobie na talerzu dorzucić. Zalać beszamelem (mąka, masło, śmietana, serek biały naturalny homogenizowany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa). Posypać serem jak wyżej i piec jakieś 25-30 minut. Ofiar śmiertelnych nie stwierdzono.