- polędwiczki wieprzowe
- boczek w plasterkach
- ser żółty
- tymianek, sól, pieprz
- cebula
czwartek, lipca 15, 2004
Polędwica z boczkiem
Pyry z gzikiem, czyli welcome to Poznań
Można przygotować mając dwie lewe ręce, z czego jedną przywiązaną na plecach.
- gotowane ziemniaki
- twaróg śmietankowy
- cebulka ze szczypiorkiem (lub sam szczypiorek)
- śmietana
- pieprz, sól
- ew. jajka
Polędwica w fasoli
- 2-3 polędwiczki wieprzowe
- 2 duże cebule (lub 10 szalotek)
- fasola czerwona (1 puszka albo 30 deka namoczonej i ugotowanej)
- śmietana 12-18%
- pieprz, sól
środa, lipca 14, 2004
Rosół meksykański
Przepis pochodzi z przeładnej książki "Jedno smaczne dane", Readers Digest.
- 2 zielone papryczki chili
- 4 ząbki czosnku
- pół kilo piersi z kurczaka
- rosół
- 1 duża cebula
- kukurydza (puszka lub mrożona)
- 2 płaskie łyżeczki kminku, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżku świeżej kolendry, sól, pieprz
- szczypiorek (i ew. awokado)
Sernik na zimno (jak to tata robi)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- kostka masła
- dwa serki homowiadomo waniliowe
- pół szklanki mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
Chili Con Carne
Tu Was mam ;-)
- pół kilo mielonego mięsa wołowego
- puszka fasoli czerwonej (lub namoczona fasola sucha)
- puszka fasoli białej (jak wyżej)
- puszka groszku zielonego
- puszka kukurydzy
- puszka/słoik przecieru pomidorowego (nie ketchup czy koncentrat; najlepszy jest przecier domowy, dosyć gęsty) lub 60 dkg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych na małe kawałki (lub zmiksowanych)
- 2 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- mieszanka przypraw Kotanyi "Chili" (jeśli nie ma, można zastąpić zwykłym chili, odrobiną kminku, pieprzem Cayenne, pieprzem czarnym -- ma trochę inny smak
Roladki z kurczaka z tymiankiem
- 2-3 piersi z kurczaka (1 na osobę)
- 2-3 ząbki czosnku, tymianek (najlepiej świeży), pieprz
- starty żółty ser, dobrze topliwy
- szynka w plasterkach
- 8-10 szalotek lub jedna duża cebula
- rosół (kostkowy lub z kurczaka)
- sok z 1 cytryny plus plasterki do dekoracji
- 1 szklanka białego wina
- opakowanie śmietany (kwaśnej, 12-18%)
Sałatka żółto-zielona
- żółty ser pokrojony w kostkę
- dwa gotowane na twardo jajka pokrojone w sporą kostkę
- zielony ogórek - w grubsze półplasterki
- cebula - w ćwierćplasterki :->
- mała zielona papryka - w paseczki
- groszek konserwowy
- tuńczyk w oliwie (opcjonalnie)
Zupa cebulowa
Dzisiaj jest bardzo ciężki dzień ;-)
- 2-3 duże cebule
- rosół (z kostki warzywnej lub z kuraka)
- starty ser żółty
- grzanki
- bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz
- ew. kieliszek białego wina
Ciasto miętowe od Phonera
- 300 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 6 jajek
- 2,5 szklanki mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 torebek mięty suszonej
- 1,5 szklanki jabłek
- 1,5 tabliczki czekolady
poniedziałek, lipca 12, 2004
Spaghetti z tuńczykiem (od Chrisa)
Na 4 osoby:
- paczka makaronu "penne"
- pomidory (2 puszki lub surowych 1 kg)
- dwie puszki tuńczyka w oleju
- 3-4 papryki (np. 2 zółte, 2 zielone)
- 2-3 cebule
- czosnek
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, chilli, oregano, ziola prowansalskie, tymianek, bazylia (nielubiane skreslic)
- oliwa
- parmezan
Zapiekanka brokułowa
Proporcji nie ma, zależy od wielkości naczynia.
Warstwami:
- ugotowane ziemniaki w plasterkach
- lekko obgotowane brokuły
- posypać serem typu ementaler
- kawałki podsmażonego kurczaka z cebulką (w wersji bez mięsa - bez kurczaka)
- świeża cebulka ze szczypiorkiem drobno pokrojona
- pomidorki w plasterkach
- ugotowane ziemniaki w plasterkach
Subskrybuj:
Posty (Atom)