sobota, listopada 21, 2009

Jesienna zupa z papryką

  • zielona i czerwona papryka
  • 150 g wędzonego boczku
  • dwie gałązki selera naciowego
  • garść oliwek (oryginalnie czarne, ja miałam zielone)
  • puszka pomidorów bez skórki
  • po łyżce białej i czerwonej fasoli z puszki (dałam po 4 łyżki)
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 700 ml wody

Przepis z listopadowej "Kuchni". Podsmażyć pokrojony w kostkę boczek na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dusić około 5 minut. Dodać seler naciowy pokrojony w centymetrowe paski, oliwki (były duże, więc też kroiłam) i pomidory. Na tym etapie dosypałam nieprzepisową łyżeczkę soli i dodałam suszonej bazylii. Gotować 25 minut. Dodać fasolę i gotować kolejne 5 minut.

sobota, listopada 14, 2009

Sałatka z kaczką

  • 1 upieczona zimna pierś z kaczki (według tego przepisu)
  • pół zielonej papryki
  • sałata (mieszanka roszponki i radicchio)
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 większy ogórek kiszony
  • 10-15 oliwek
  • winegret z oliwy, octu balsamicznego, czosnku i bazylii

Sałatka powstała w ramach czyszczenia resztek z lodówki.

Sałatę podrzeć na niewielkie kawałki (roszponki mi się nie chciało rozdzielać na listki, była w kępkach). Kaczkę pokroić w cienkie plasterki, podobnie paprykę, rzodkiewki, oliwki i ogórka. Zalać winegretem. Można też dodać majonezu bądź posypać ulubionymi ziołami.