poniedziałek, września 12, 2011

Egzotyczna zapiekana dynia

  • 1 kg dyni bambino
  • 1 spora cebula
  • 1 nieduży bakłażan
  • 6-7 ząbków czosnku (pół główki)
  • kilka łyżek oliwy
  • mieszanka przypraw bombay masala Kotanyi (lub alternatywa)
  • opcjonalne słony ser (feta)

Z dyni odciąć skórę, wywalić ze środka farfocle i pestki, a pozostały miąższ pokroić na nieduże kawałki. Bakłażana pokroić w półplasterki. Czosnek obrać. Cebulę obrać i pokroić na 8 części.

Mieszanka do masali zawiera sól, paprykę, imbir, kardamon, kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, ziele angielskie i goździki, można więc samemu zmieszać coś, co się lubi. Oliwę wymieszać z 3-4 łyżeczkami przyprawy.

Warzywa wymieszać z przyprawową papką i piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Można posypać pokruszoną fetą albo innym bałkańskim słonym serem.

Gotowe danie wygląda jak pies w ryżu, więc oszczędzę.