- 1/2 kilograma mielonego mięsa wołowego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pasty paprykowej (takiej jak na fotce, ja mam w tubce, bywa w Piotrze i Pawle) lub łyżka sproszkowanej papryki,
- 400 g świeżych pomidorów (lub z puszki),
- 600 g świeżej zielonej fasolki szparagowej,
- jogurt bałkański,
- sól, pieprz
Cebulę drobno pokroić, pomidory obrać ze skórki (ze skórki robią się brzydkie fafoły), fasolkę pozbawić końcówek i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki.
W solidnym garnku o grubym dnie na oliwie zeszklić cebulę, dodać mięso i zmiażdżony czosnek, podsmażyć. Pod koniec smażenia posolić i popieprzyć. Dodać pastę paprykową, pomidory i fasolkę. Dusić jakieś 40 minut, aż prawie cały płyn wyparuje, a fasolka będzie miękka, co jakiś czas mieszając. Można dosolić i popieprzyć. Na wierzch każdej porcji dodać sporą porcję gęstego bałkańskiego jogurtu i posypać papryką. Dobre na zimno i na ciepło.
Przepis Fiolki z "Kuchni".
1 komentarz:
Będę musiał spróbować.
Prześlij komentarz