- 1 kg dyni bambino
- 1 spora cebula
- 1 nieduży bakłażan
- 6-7 ząbków czosnku (pół główki)
- kilka łyżek oliwy
- mieszanka przypraw bombay masala Kotanyi (lub alternatywa)
- opcjonalne słony ser (feta)
Z dyni odciąć skórę, wywalić ze środka farfocle i pestki, a pozostały miąższ pokroić na nieduże kawałki. Bakłażana pokroić w półplasterki. Czosnek obrać. Cebulę obrać i pokroić na 8 części.
Mieszanka do masali zawiera sól, paprykę, imbir, kardamon, kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, ziele angielskie i goździki, można więc samemu zmieszać coś, co się lubi. Oliwę wymieszać z 3-4 łyżeczkami przyprawy.
Warzywa wymieszać z przyprawową papką i piec 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Można posypać pokruszoną fetą albo innym bałkańskim słonym serem.
Gotowe danie wygląda jak pies w ryżu, więc oszczędzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz