środa, lipca 14, 2004

Chili Con Carne

Tu Was mam ;-)
  • pół kilo mielonego mięsa wołowego
  • puszka fasoli czerwonej (lub namoczona fasola sucha)
  • puszka fasoli białej (jak wyżej)
  • puszka groszku zielonego
  • puszka kukurydzy
  • puszka/słoik przecieru pomidorowego (nie ketchup czy koncentrat; najlepszy jest przecier domowy, dosyć gęsty) lub 60 dkg pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych na małe kawałki (lub zmiksowanych)
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mieszanka przypraw Kotanyi "Chili" (jeśli nie ma, można zastąpić zwykłym chili, odrobiną kminku, pieprzem Cayenne, pieprzem czarnym -- ma trochę inny smak
Na oleju usmażyć pokrojone w krążki cebule. Włożyć mięso, posypać pokrojonym czosnkiem, przyprawić przyprawą Kotanyi (na "ostro" wrzucam całą torebkę przyprawy), pieprzami i solą. Smażyć mieszając, aż mięso nie będzie surowe. Wrzucić nie osączone z zalewy fasolki, groszek, pomidory (lub przecier) i kukurydzę. Wymieszać dokładnie. Na małym ogniu dusić (najlepiej pod przykrywką) tak z 30 minut, co jakiś czas mieszając. Najlepiej robić to na duzej teflonowej lub żeliwnej patelni, ale takiej, do której nie przywiera. Przypalone jest bardzo niedobre. Chili powinno mieć konsystencję gęstego sosu.

Brak komentarzy: