środa, lipca 14, 2004

Rosół meksykański

Przepis pochodzi z przeładnej książki "Jedno smaczne dane", Readers Digest.
  • 2 zielone papryczki chili
  • 4 ząbki czosnku
  • pół kilo piersi z kurczaka
  • rosół
  • 1 duża cebula
  • kukurydza (puszka lub mrożona)
  • 2 płaskie łyżeczki kminku, 1 liść laurowy, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżku świeżej kolendry, sól, pieprz
  • szczypiorek (i ew. awokado)
Papryczki, czosnek i cebulę zmiksować z wodą (można posiekać, ale papryczki są diabelskie i robią krzywdę w palce). Pokrojonego kurczaka zalać gorącym rosołem, dodać cebulę, papryczki, czosnek i przyprawy (oprócz kolendry). Gotować przez kwadrans. Dodać kukurydzę i kolendrę. Posypać szczypiorkiem i awokado (ja sobie awokado darowałam, jakoś mi nie gra).

Brak komentarzy: