sobota, sierpnia 21, 2004

Pieczona szynka (albo inne takie)

W kwestii mięska w zasadzie pełna dowolność - schab, karkówka, indycze biusty, szynka, wołowina (kwestia tylko potem czasu pieczenia). Najpierw mięso natrzeć czosnkiem lub - też skutkuje - porobić cienkim nożem trochę dziur i powtykać pocięte na cienkie paski ząbki czosnku. Ze wszystkich stron posypać solą do peklowania (gotową, z torebki), polać dużą ilością sosu sojowego, wrzucić ziele angielskie i liść laurowy i wstawić na noc do lodówki (dobrze w trakcie przewracac, żeby się równomiernie upaprało). Na gorącej patelni, na oliwie, obsmażyć dookoła. Włożyć do gorącego piekarnika (200 celsjuszów) w naczyniu żaroodpornym, polane niewielką ilością oliwy. Piec w zależności od mięsa -- wieprzowinę i drobi trup około godziny, wołowinę 1,5 godziny. W trakcie pieczenia przewrócić po 3/4 czasu. Można wtedy dorzucić paprykę (podsmażoną), jabłka pokrojone w ćwiartki, podlać odrobiną rosołu z porem (por lekko podsmażony w całości i wrzucony do rosołu), cebulę pokroją w ćwiartki i lekko podsmażoną, śliwki czy gruszki, pokrojone w ćwiartki (te pierwsze bez pestek). Mięso jadalne jest:
  • w charakterze dania obiadowego - pokroić w plastry, sos pozostały z pieczenia zagęścić, np. smietaną czy suchym chlebem razowym (wlać sos do naczynia, pokruszyć dwie kromki chleba bez skórki i rozgotować), polać mięso.
  • w charakterze na chlebek - poczekać, aż wystygnie, pokroić w plastry, posmarować sosem.

Brak komentarzy: