sobota, sierpnia 21, 2004

Sałatka z tuńczykiem

Bardzo dobrą dają w restauracji włoskiej w "Starym Browarze" w Poznaniu.
  • ogórek zielony (bardzo cienkie plasterki)
  • sałata (podarta w małe kawałki)
  • czarne oliwki bez pestki (pokrojone)
  • tuńczyk w sosie własnym (z puszki, w dużych kawałkach)
  • pomidor (nieduże kawałki - ja nie lubię, więc omijam)
  • czerwona papryka (wąskie paski)
  • czerwona fasolka (z puszki)
  • czerwona cebula (w piórka)
  • sos winegret
Najpierw sos - 1/4 octu winnego, 3/4 oliwy, 3 ząbki czosnku, kilka listków pokrojonej drobno bazylii, trochę soli, pieprzu i cukru. Całość wymieszać (najlepiej w zakręconym słoiku, wstrząśnięty, nie zmieszany). Na talerzu ułożyć: ogórka, sałatę, paski papryki, kawałki pomidora, fasolę, cebulę i tuńczyka. Polać sosem.

Brak komentarzy: