- 2-3 pory (duże)
- 200 g suszonych moreli
- 120 g masła
- sól, pieprz
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g słodkiej śmietany 18%
- 100 g parmezanu
Pory i morele pokrojone w cienkie paski podsmażyć na odrobinie masła. Posypać solą i pieprzem, dusić 10 minut. Nie trzeba studzić, można wrzucić ciepłe do ciasta.
Zmiksować jajka (całe) z mąką, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym (albo bardzo miękkim) masłem, śmietaną i parmezanem.
Do masy wrzucić pory i morele, przyprawić pieprzem.
Piec 45 min. w 180 celsjuszach.
Fajną teflonową formę do keksów można kupić w IKEI - nie trzeba wykładać papierem, ciasto daje się wyjąć bez problemu i nie przywiera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz