piątek, grudnia 24, 2004

Keks z porami i morelami

Z czasopisma "Kuchnia" (1/2005). Bardzo sympatyczne ciasto. Bez cukru.
  • 2-3 pory (duże)
  • 200 g suszonych moreli
  • 120 g masła
  • sól, pieprz
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g słodkiej śmietany 18%
  • 100 g parmezanu

Pory i morele pokrojone w cienkie paski podsmażyć na odrobinie masła. Posypać solą i pieprzem, dusić 10 minut. Nie trzeba studzić, można wrzucić ciepłe do ciasta.

Zmiksować jajka (całe) z mąką, proszkiem do pieczenia, rozpuszczonym (albo bardzo miękkim) masłem, śmietaną i parmezanem.

Do masy wrzucić pory i morele, przyprawić pieprzem.

Piec 45 min. w 180 celsjuszach.

Fajną teflonową formę do keksów można kupić w IKEI - nie trzeba wykładać papierem, ciasto daje się wyjąć bez problemu i nie przywiera.

Brak komentarzy: