sobota, grudnia 04, 2004

Polędwica wołowa z dodatkami

Przepis od Artura.

  • polędwica wołowa w 1,5 cm plastrach
  • boczek wędzony w cienkich plastrach
  • wątróbka wieprzowa/drobiowa pokrojona w 1,5 cm kostkę
  • jajka
  • ziemniaki
  • brokuł
  • kalafior
  • cytryna

Polędwicę zalać oliwą i sokiem z cytryny, popieprzyć i zamelinować w lodówce na kilka godzin.

Ugotować ziemniaki, brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i postąpić jak z ziemniakami.

Steki z polędwicy usmażyć do stanu średnio wysmażonego, boczek i wątróbkę na rumiano.

Z jajek wykonać sadzone.

Na naprawdę duży talerz nałożyć ziemniaków, 2 kawałki polędwicy, kilka plastrów boczku, kilkanaście kostek wątróbki, kilka różyczek kalafiora i brokuła, a w pozostałe wolne miejsce dołożyć jajko sadzone. Taka porcja plus 2-3 kieliszki czerwonego wina, które niezawodnie w siebie człowiek wleje w trakcie unicestwiania zawartości talerza, pozwala na osiągnięcie sporej błogości.

Brak komentarzy: