sobota, grudnia 04, 2004

Makaron z wędzonym łososiem

(courtesy to Hanka S.)

Przed przygotowaniem najlepiej zamknąć wszystkie okoliczne koty w jakimś pancernym miejscu.

  • czerwona cebula
  • pół czerwonej papryki
  • mała czerwona papryczka chili
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łosoś wędzony, ok. 200 g
  • śmietana 12-18%
  • bazylia
  • makaron systemu falbanki (lub podobny)
  • parmezan, oscypki lub twardy ser wędzony

Warzywa drobno pokroić i podsmażyć. Dodać drobno pokrojego łososia. Popieprzyć białym pieprzem (soli raczej już nie trzeba). Zalać śmietaną, zagotować. Posypać bazylią.

Makaron ugotować al dente, wymieszać, posypać startym serem.

1 komentarz:

Podróbkowo Wielkie pisze...

świetny przepis. Co prawda zamiast małej papryczki chili użyłam pieprzu cayenne, zwiększyłam też ilość cebuli i papryki, ale ogólny efekt wyszedł chyba podobny. A jaki smaczny! No i robi się w parę minut. Dziękuję, ja tu jeszcze wrócę.