- kurczak lub piersi z kurczaka,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki sklarowanego masła,
- 1-2 łyżki curry,
- 3-4 dag świeżego imbiru (lub dwie duże łyżki w proszku),
- 125 ml bulionu warzywnego (może być z kostki),
- 2 gruszki (30 dag),
- pół szklanki śmietany kremówki,
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 6-8 wiśni koktajlowych,
Przepis z kuchniowego newslettera. Zamiast kurczaka z kościami wolę piersi, wisienki koktailowe mi nie konweniowały, więc wywaliłam z przepisu.
Kurczaka pokroić w paski, posolić i popieprzyć. Masło rozgrzać na patelni, wsypać curry, włożyć mięso i podsmażyć. Dodać obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, bulion (lub pół szklanki wody i kostkę). Przykryć, dusić 15 minut. Gruszki pokroić w cienkie cząstki, dodać je do mięsa i dusić jeszcze 10-15 minut (w zależności od tego, jak dojrzałe są gruszki). Mięso i gruszki wyjąć z rondla (ja nie wyjmuję), do sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotować. Jeszcze raz przyprawić do smaku curry, dodać (opcjonalnie, bez też dobre) pokrojone na ćwiartki wisienki. Sosem polać mięso (jeśli się wyjmowało).
4 komentarze:
curry gorąco polecam komponować samemu, ew. kupic jedną z kolorowych past curry (zielona, zółta, czerwona). Bogactwo smaków które można wydobyć dobierając przyprawy jest nieporównywalne z żółtym proszkiem dostępnym na półkach hipermarketów :-)
ludzie!!! to jest pycha!!!
Zuzanko zamierzam spróbować jeszcze kilka twoich przepisów!
rewelacja, nawet bez imbiru wyszło, żonce smakowało. następnym razem będzie dokładnie jak w przepisie, nie mogę się doczekać
Mmmmmm, nawet z tym żółtym proszkiem z półki w markecie, mlask.
Prześlij komentarz