wtorek, lipca 01, 2008

Zielona sałatka - next generation

  • sałata (lodowa albo masłowa)
  • cebula-dymka ze szczypiorem
  • tuńczyk w sosie własnym
  • jogurt bałkański
  • sól, pieprz

Lekka, na lato. Sałatę podrzeć na małe kawałki, dymkę pokroić, dodać tuńczyka z zalewą i jogurt bałkański. Posolić w zależności od tego, jak słony był tuńczyk, dodać trochę pieprzu.

Twórcze rozwinięcia: dodatkowo zielona, drobno pokrojona papryka, zamiana jogurtu bałkańskiego na sos winegret czy zastąpienie tuńczyka jakimś ostrym serem żółtym.

2 komentarze:

bastetmilo pisze...

A tego tuńczyka to można tak odsączyć? Czy ta zalewa jest okropnie potrzebna - bo ja zawsze odsączam. :)

Zuzanka pisze...

Pewnie, że można odsączyć. Jogurt był bardzo gęsty, wymieszany z zalewą stanowił lepszy sos.