niedziela, kwietnia 20, 2008

Zielona sałatka z serami

Kiedyś już robiłam podejście do tego typu sałatki, ale z innymi składnikami.

  • sałata - dwa rodzaje (masłowa i taka postrzępiona zielono-czerwona
  • zielona łagodna papryka
  • cebula dymka ze szczypiorem
  • zielony ogórek
  • świeża bazylia
  • ser z niebieską pleśnią (np. Donablue)
  • twarda niemazista feta
  • holenderska ostra dojrzała gouda
  • sok z pół cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • odrobina pieprzu
  • prażone orzeszki piniowe

Sałatę podrzeć na małe kawałki, ogórka pokroić w plastry, paprykę w piórka, cebulę w krążki, a szczypiorek w drobne krążki. Bazylię zostawić w całości. Dodać ser feta w kawałkach (Arla ma taki sympatyczny w zalewie), pokruszony pleśniowy, a goudę zetrzeć na tarce o duzych oczkach.

Doprawić cytryną, oliwą i pieprzem. Na wierzchu posypać orzeszkami.

Brak komentarzy: