poniedziałek, czerwca 13, 2011

Zupa z bobu i ziemniaków

Źródło stąd, modyfikacje własne.

  • 1/2 kg wyłuskanego bobu
  • 2 spore ziemniaki
  • +/- litr rosołu
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • bazylia, majeranek, sól, pieprz

Bób podgotować 10 minut w lekko osolonym wrzątku, zalać zimną wodą, obrać. Cebulkę posiekać (część białą i zieloną), ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć na oliwie cebulę, bób i ziemniaki, po czym zalać rosołem, przyprawić i gotować do miękkości.

U mnie rosół był z kurczakiem i drobno siekaną włoszczyzną (z mrożonki, a jak), więc nie wyciągałam.

Brak komentarzy: