poniedziałek, lipca 12, 2004

Spaghetti z tuńczykiem (od Chrisa)

Na 4 osoby:
  • paczka makaronu "penne"
  • pomidory (2 puszki lub surowych 1 kg)
  • dwie puszki tuńczyka w oleju
  • 3-4 papryki (np. 2 zółte, 2 zielone)
  • 2-3 cebule
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, chilli, oregano, ziola prowansalskie, tymianek, bazylia (nielubiane skreslic)
  • oliwa
  • parmezan
Makaron ugotować w dużej ilości posolonej wody z łyżka oleju (al dente). W czasie gotowania makaronu robimy sos. Na głębokiej patelni szklimy w oleju drobno pokrajaną cebulę, czosnek i paprykę. W tym czasie obieramy ze skórki pomidory i też drobno kroimy. Dodajemy do cebulki z papryką. Dusimy kilka minut, ale bez przykrycia, żeby nadmiar wody wyparował. Dodajemy odsączonego z oliwy tuńczyka. Solimy, pieprzymy - doprawiamy do smaku. Znów trochę dusimy, a jak się makaron ugotuje, to go odcedzamy, przelewamy zimna woda, odsączamy i łączymy z sosem. Potem już pozostaje tylko posypać parmezanem.

Brak komentarzy: