piątek, czerwca 08, 2007

Polędwica w sosie musztardowo-miodowym

  • polędwica wieprzowa - 30-35 dkg
  • 2-3 łyżeczki miodu
  • 2-3 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • ząbek czosnku drobno posiekany/zmiażdżony
  • pokrojona drobno cebula
  • pół szklanki rosołu (może być kostkowy)

Polędwicę pokroić w płaskie kawałki, można nawet przypłaszczyć ręką (nie tłuc!). Z miodu, musztardy, sosu sojowego i oliwy zmieszać marynatę, dorzucić czosnek, włożyć polędwicę i solidnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę.

Na odrobinie oliwy podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, wrzucić polędwicę (bez marynaty, ale nie wylewać!), podsmażyć z obu stron. Do naczynia z marynatą (jeśli ktoś marynował w stylu Nigelli, czyli w woreczku ze struną, to będzie trudniej) wlać gorący rosół i wymieszać, całość dorzucić na patelnię.

Z eksperymentów własnych.

Brak komentarzy: