Rolada z indyka z szynką i bazylią na zimno.
Na wyfiletowanym udźcu z indyka, nieco rozpłaszczonym i lekko posolonym rozłożyć świeżą bazylię i szynkę (najlepiej dojrzewająca, w każdym razie nie konserwowa). Zwinąć, spiąć wykałaczkami albo związać nicią. Obsypać suszoną bazylią, obsmażyć na niewielkiej ilości rozpuszczonego masła. Piec 30-40 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu pokroić w średniej grubości plastry.
Pieczona ratatuja na zimno.
1 obraną cukinię, 1 nieobrany bakłażan, 1-2 cebule, 2 duże obrane ze skóry pomidory, 2 kolorowe papryki - wszystko pokroić na nieduże kawałki, wrzucić do nieprzywierającego naczynia, skropić oliwą, lekko posolić i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić na 45-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Co 15 minut mieszać, żeby się równo piekło.
Sałatka z nowalijek
Sałata lodowa, świeże liście bazylii, ogórek, cebula dymka, papryka - pokrojone w niewielkie kawałki. Oddzielnie kostki fety (albo sos winegret) do domieszania na miejscu.
Owoce sezonowe i muffinki
Dowolnie, ja wrzuciłam do pojemnika jabłka, czereśnie i winogrona. A muffinki przywiozła E., więc przepisu nie będzie. Ale były dobre i z truskawkami.
1 komentarz:
WoW! ;-)
Prześlij komentarz