- 375 g masła
- 375 g gorzkiej czekolady
- 6 dużych jajek
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 500 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 300 g orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Czekoladę i masło rozpuścić w rondlu, ostudzić. Jajka, cukier i ekstrakt waniliowy utrzeć. Ostudzoną czekoladę dodać do masy jajecznej, dosypać mąkę, wymieszać, żeby nie było grudek. Dodać orzechy. Formę (kwadratową, dość dużą - u mnie 35x23 cm) wyłożyć papierem, wlać ciasto. Piec 25 minut, można przykryć w połowie pieczenia górę, bo się spieka.
W środku ciasto może zostać kleiste, ale raczej nie półpłynne. Da się pokroić w nierówne kwadraty.
Przepis z "Jak być domową boginią" Nigelli Lawson.
(Zdjęcia pretekstowe, wieczorne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz