Na bazie tego przepisu zrobiłam dwa rodzaje syropów:
Rabarbarowy
- 1,5 kg rabarbaru,
- 350g cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- szklanka wody
Truskawkowy
- 1 kg truskawek,
- 300 g cukru,
- 2-3 łyżki wody
Truskawki/rabarbar umyć. Truskawki pozbawić szypułek i liści, rabarbar oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki (łatwiej puszczą sok). Wsypać do garnka, najlepiej z grubym dnem, zasypać cukrem i zostawić na jakiś czas (u mnie - 2-3 godziny). Dodać wodę i na małym ogniu gotować ok. 30-40 minut. Dodać sok z cytryny. Przecedzić lekko ostudzone dwa razy przez gęste sitko. Masę truskawkową/rabarbarową można zużyć do ciasta np. drożdżowego.
4 komentarze:
Moje zamiłowanie do syropów wszelkiego rodzaju pewnie kiedyś każe mi zrobić taki z truskawek, bo za rabarbarem nie przepadam. Poczekam, aż nam się przejedzą i zużyję te, których już nikt nie tknie :)>
Warto - zapach jest taki, że nie wiem. I kolor. Jak True Blood. Tylko pewnie trzeba przecedzić przez szmatkę (nie wspominać o denaturacie, nie wspominać o denaturacie), bo jest nieco mętny.
nie widać przepisu czemu?
Przepis jest pod linkiem na górze, nie chciałam powtarzać. Ale w zasadzie czemu nie - zaraz dodam.
Prześlij komentarz