- 1 kg czarnej porzeczki,
- 1 kg malin,
- 0,25 kg brązowego cukru,
- 0,25 kg białego cukru,
- 1 laska wanilii,
- 1 szklanka wody.
Porzeczki pozbawić ogonków (cierpliwi mogą też poobrywać resztki kwiatostanów, a masochiści wypestkować, mnie się nie chciało), umyć. Maliny umyć. Wsypać część cukru, wlać wodę, dodać wanilię przeciętą wzdłuż, zagotować i pogotować 20-30 minut na małym ogniu. Sprawdzić, czy wystarczająco słodkie, ewentualnie dosłodzić. Wystudzić, powtórzyć gotowanie, jeśli wystudzony dżem nie będzie miał odpowiedniej (dość sztywnej) konsystencji.
Słoik ze zdjęcia znalazłam w Tesco, nie wiem, jak ze szczelnością.
Pomysł na składniki pozyskałam od ^dees.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz