sobota, września 28, 2013

Sos pomidorowy

Esencja przepisu jest stąd, z drobnymi modyfikacjami:

  • 4 kilo pomidorów
  • 2 spore cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 czerwone papryki
  • suszone zioła prowansalskie i oregano
  • nieco soli, pieprz

Wyszło 6 słoików (brawa dla copyrightera za " Częściowo przezroczysty; ułatwia znalezienie tego, czego szukasz, nieważne, gdzie stoi słoik") i porcja do dzisiejszych klopsików.













2 komentarze:

rozie pisze...

W oryginalnym przepisie stoi Następnie dodajemy pozbawione nasion i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. U Ciebie widzę w całości (i też bym tak dawał). Orientujesz się, o co chodzi z tym pozbawianiem nasion? Po co miałoby to być?

Zuzanka pisze...

Jak się nie daje nasion, to jest gęściejszy sos (okolica nasion to w zasadzie prawie sok) oraz gładszy, bo nasiona zgrzytają w zębach. Ja i tak miksuję, więc mi to nie przeszkadza.